Öljyn hinta on laskenut rajusti sitten kesäkuun 2014. Ilmeinen syy on öljyn mittava ylitarjonta. Mutta miksi ylitarjonta on jatkunut näin pitkään? Onko öljymarkkinoiden käyttäytymisrelaatioissa tapahtunut structural break eli rakenteellinen katkos, jonka taustalla on ilmastonmuutos ja siihen liittyvä odotus ilmastopolitiikan edessä olevasta kiristymisestä?
Askarruttaako öljyn tulevaisuus Lähi-idässä?
Maaliskuussa 2012 brittiläinen ajatuspaja, Carbon Tracker Initiative julkaisi raportin Unburnable Carbon (http://www.carbontracker.org/wp-content/uploads/ 2014/09/Unburnable-Carbon-Full-rev2-1.pdf). Sen perusteella voitiin päätellä, että ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle 2 asteeseen edellyttää, että noin 70 % fossiilisten polttoaineiden tunnetuista varannoista jätetään maahan.
Maaliskuussa 2015 keskustelin asiasta Persian lahdella toimivan sijoitusasiantuntijan kanssa. Hän vahvisti, että Lähi-idän öljyntuottajamaiden päättäjät suhtautuvat tähän skenaarioon vakavasti.
Warren Buffet ja Noan laki
Suursijoittaja Warren Buffet kirjoitti muutama viikko sitten sijoittajakirjeessään: ”Jos on pienikin mahdollisuus, että Jumala olisi oikeasti olemassa, kannattaisi elää niin kuin Hän olisi olemassa, sillä palkinto olisi ääretön kun taas epäuskon riskinä olisi ikuinen kärsimys. Vastaavasti, jos on edes 1%:n mahdollisuus, että maapallo on matkalla kohti todella massiivista tuhoa ja että viivyttely uhkaa viedä ohi pisteen, jonka jälkeen paluuta ei ole, toimettomuus on tyhmänrohkeaa. Tätä voi kutsua vaikka Noan laiksi: jos selviytymiseen saatetaan tarvita arkkia, sen rakentaminen kannattaa alkaa tänään vaikka taivas olisi kuinka pilvetön tahansa.”
Fiksuin tapa alkaa arkin rakentaminen on säätää hiilipäästöille hinta, jonka ansiosta ilmakehä ei olisi ilmainen kaatopaikka.
Veroluonteinen hinta olisi läpinäkyvä ja selkeä ratkaisu, joka asettaisi kaikki toimijat samalle viivalle. Sen viisaus ja voima on siinä, että se panee markkinat hoitamaan sen sopeutuksen, joka on kovin vaikea saada aikaan kansallisten hallitusten päätöksillä. Ei ole hiiliveroa tehokkaampaa tapaa saada fossiilisiin polttoaineisiin liittyvät investoinnit vähenemään ja siirtymään uusiutuviin energialähteisiin. Se vauhdittaisi uusiutuvaan energiaan liittyvän teknologian yhä vahvempaan lentoon.
Kun hiiliveron säätäminen näyttää olevan poliittisten realiteettien ulkopuolella, toiveet kohdistuvat toiseksi parhaaseen ratkaisuun eli älykkäästi kalibroituun päästökauppaan. Älykkäästi kalibroitu päästökauppa toimii kuin valepukuun puettu hiilivero.
Kuvio 1.
Mitä Pariisin ilmastokokoukselta toivottiin, mitä pelättiin ja mitä saatiin?
Ennen Pariisin ilmastokokousta eli viime marraskuussa kirjoitin Teeseissä ja tulkinnoissa: ”Paras vaikutus, joka Pariisin kokouksella voi olla, on se, että yritykset ja sijoittajat pitävät hiiliveron voimaan astumista ajan kysymyksenä. Pahinta olisi, että yritysmaailma ja sijoittajat päätyisivät johtopäätökseen, etteivät eri maiden poliitikot pysty ikinä sopimaan hiilidioksidipäästöjen hinnoittelusta.”
Pariisin kokouksen viesti oli odotettua parempi. Käytännöllisesti katsoen kaikki maailman hallitukset viestivät suhtautuvansa ilmastomuutokseen vakavasti. Ne sopivat päästömittausten kehittämisestä ja päästökehityksen sekä ilmastonmuutoksen etenemisen monitoroinnista. Pariisi oli asema, jonka kautta junan oli pakko edetä ilmastonmuutoksen hillitsemisen tiellä.
Öljymarkkinoiden Musta Pekka -peli
Pariisi vahvisti käsitystä, että ennen pitkää hiilipäästöille tulee hinta, joka nousee ajan myötä ilmastonmuutoksen edetessä. Samalla nousee todennäköisyys, että merkittävä osa tunnetuista fossiilisen energian varannoista jätetään maahan. Kun niiden arvo alkaa lähestyä nollaa, niiden käyttöön satsatut miljardit muuttuvat sijoittajien tappioiksi. Rajuimmin muutos on jo iskenyt hiilivarantoihin, mutta öljyvarannot ovat listalla seuraavina.
On hyvin mahdollista, että ne, jotka eivät pysty hyödyntämään öljyreservejään edessä olevien 20-40 vuoden aikana, saattavat menettää mahdollisuutensa ikuisiksi ajoiksi.
Voisiko matalan kustannustason öljymailla olla strateginen halu vaikuttaa siihen kenen reservit jäävät käyttämättä ja menettävät ennen pitkää arvonsa? Lienee ilmeistä, että esimerkiksi saudit voisivat halutessaan vaikuttaa siihen kenen käteen Musta-Pekka jää.
Kuukausi sitten keskustelin tulkinnastani Lähi-idän sijoitusmaailmassa toimivan tuttuni kanssa. Hän hyväksyi kuvaukseni: ”Paras pumpata nyt niin paljon kuin voi niin kauan kuin voi. Näin voidaan supistaa omaisuusarvojen alaskirjaamisen ongelmaa. – Vaikka tämä ei ole vielä virallista politiikkaa, Yhdistyneiden Arabiemiraattien hallitus on sanonut julkisesti, että sen suunnitelmissa öljy ei ole suuri tulonlähde enää 50 vuoden kuluttua… Se, että reaalikorko on lähellä nollaa, vaikuttaa olennaisesti kaukaistenkin tulovirtojen nykyarvoon. Kun vielä omaisuusarvojen mahdolliset alaskirjaukset kirjataan nykylaskelmiin, viesti rohkaisee pumppaamaan”.
Persianlahden maat, joiden tuotantokustannukset ovat matalat, ovat siis toimittaneet markkinoille öljyä siinä mitassa, että liikatarjonta on romauttanut hintatason. Lyhyellä tähtäimellä tämä ei näytä fiksulta, sillä myös näiden Lähi-idän tuottajien tulovirta on kärsinyt. Tarkemmin ajateltuna strategian kärki ja järki voi olla siinä, että se vähentää sijoittajien kiinnostusta rahoittaa uusien öljyvarantojen etsimistä ja tiedossa olevien, mutta kalliiden tuotantokustannusten öljyvarantojen käyttöön ottamista. Tulilinjalla lienevät mm. Venäjän arktiset varannot ja Brasilian syvän meren varannot. Vielä äskettäin niissä nähtiin valtava kansallinen vaurastumispotentiaali. Nyt se on sulamassa pois.
Sen jälkeen, kun sijoittajat ovat paenneet uusilta öljykentiltä, nykyistä korkeampikin öljyn hinta pitää heidät varpaillaan. Tästä pitää huolen epävarmuus, jolla on kaksi toinen toistaan vahvistavaa lähdettä. Lyhyen ja keskipitkän ajan epävarmuutta pitää yllä se, että halpojen tuotantokustannusten maat voivat halutessaan palauttaa ylitarjontatilanteen, joka painaa hinnat uudelleen alas. Keskipitkän ja pitkän ajan epävarmuutta pitää yllä vuosi vuodelta nouseva todennäköisyys, että öljyn käyttöä aletaan rangaista päästömaksuilla.
Mitä Pariisi antoi maailmalle?
Pariisin ilmastokokous jätti kansoille, hallituksille, yrityksille ja sijoittajille käsityksen, että kaikki maailman maat ymmärtävät ilmastonmuutoksen merkityksen ja sen hillitsemisen välttämättömyyden. Tästä tietoisuudesta syntyy lähes väistämättä johtopäätös, että ennemmin tai myöhemmin syntyy mekanismi, joka tekee fossiilisten polttoaineiden käytöstä kannattamatonta. Tämä johtopäätös lisää vauhtia teknologiseen kehitykseen, jonka ansiosta fossiilisista polttoaineista luopuminen tulee ennen pitkää myös mahdolliseksi. Tämän tietävät myös Lähi-idän öljymahdit.
Uuden ajan uusi ilmiö on, että vastoin monien asiantuntijoiden odotuksia öljyn hinnan halpeneminen ei ole hidastanut uusiutuvan energian käytön leviämistä (ks. http://www.mckinsey.com/ industries/oil-and-gas/our-insights/lower-oil-prices-but-more-renewables-whats-going-on ).
Tämä kirjoitus perustuu esitykseen Global Interdependence Centerin konferenssissa Pariisissa 20.-22.3.2016.
Sukua tälle?
https://en.wikipedia.org/wiki/Green_paradox
Jos on linkkisi juttu sukua, niin aika kaukaista. Wikipedian juttu alkaa kommentilla, jonka mukaan odotus ilmastopolitiikan tulevasta kiristymisestä johtaa prosessiin, jossa fossiilisten käyttö kasvaa ja kasvihuonekaasujen päästöt lisääntyvät. Siinä on se Green Paradox. Tämän päivän öljymarkkinoilla todellisuus näyttää vähän toiselta.
Musta Pekka -pelissä hinnat laskevat, mutta öljyn käyttö ei silti lisäänny. Suhteessa maailmantalouden kokoon se jopa laskee, kun globalin kokonaistuotannon energiatehokkuus paranee. Sen sijaan hiilen polttaminen jopa supistuu, vaikka sen hinta on laskenut dramaattisesti. Selkäydinreaktioni siis on, että Green Paradox ei tämän päivän maailmassa toimi niin kuin se olisi hyvin voinut toimia vielä 5-10 vuotta sitten.
En edellä tarkoittanut kysyntää (”käyttöä”), vaan tuotantoa, jonka ihan rationaalisesti olettaisi kasvavan jos tuottajat olettavat että tulevaisuudessa kysyntä (hinta) on nykyistä heikompaa teknologian kehittymisen, ja toisaalta mm. erilaisten kulutusta ohjaamaan tarkoitettujen verojen oletetun nousun, myötä (green paradox -idea liittyi vain yleisesti odotuksiin).
Samanaikaisesti todettu Kiinan kasvun hidastuminen, ja hitaasti toipuvat muut avainmarkkinat, tarkoittaa matalampaa kysyntää. Sitten on muita poliittisia ja teknisiä muutoksia: Iranin talouspakotteiden postuminen, öljyhiekka ja niin edelleen. Tuottajien kartelli ei enää toimi.
En tiedä minkä suuruinen vaikutus milläkin asialla on, mutta se näyttää selvältä, että aika monta saman suuntaista (kysyntä- ja tarjonta-) shokkia tässä on samanaikaisesti. Monestakaan syystä en odottaisi öljyn hinnan äkillistä paluuta lähellekään entistä.